Skip to main content

Ontbrekende data zichtbaar maken in Power BI dashboards: kansen voor optimalisatie

Geschreven door Bert Zweers op .

In de datagedreven wereld van vandaag zijn Power BI dashboards onmisbaar voor het visualiseren en analyseren van data. Echter, tijdens het ontwikkelen van dashboards en het verzamelen van data, is het onvermijdelijk dat je erachter komt dat bepaalde data ontbreekt of kwalitatief onvoldoende is. Dit kan frustrerend zijn, maar het biedt ook kansen. Door ontbrekende data te identificeren en te analyseren, kun je de processen achter de dataverzameling optimaliseren en de kwaliteit van je dashboards verbeteren.

Waarom het belangrijk is om ontbrekende data te identificeren

Ontbrekende data kan een significante impact hebben op de betrouwbaarheid en bruikbaarheid van je dashboards. Waarom dan? Onjuiste of incomplete data kan leiden tot misleidende inzichten en verkeerde beslissingen. Dit kan kostbaar zijn en de reputatie van je organisatie schaden.

Hoe identificeer je ontbrekende data met behulp van Power BI?

Een van de eerste stappen voor het ontwikkelen van Power BI dashboards is het verzamelen en verwerken van gegevens uit verschillende bronnen. In dit artikel vind je een stappenplan hoe je dat doet. Tijdens dit proces kan het zijn dat bepaalde gegevens ontbreken of van onvoldoende kwaliteit zijn. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren zoals onjuiste invoer, technische storingen of onvolledige gegevensverzameling.

Wanneer er gaten in de gegevens worden ontdekt tijdens het ontwikkelingsproces van deze dashboards, is het van belang om deze ontbrekende gegevens aan het licht te brengen en de mogelijke impact ervan op de analyse te begrijpen.

Power BI biedt verschillende handige tools om ontbrekende data te identificeren:

  • Heatmaps: Visualiseer de datadichtheid in een matrix om gebieden met weinig of geen data te spotten.
  • Filters: Selecteer specifieke datapunten of waarden om te analyseren waar de data ontbreekt.
  • Dashboards: alleen al het samenstellen van dashboards, visuals, tabellen en grafieken maakt onvolledige data inzichtelijk.

Kansen voor optimalisatie

Door de oorzaken van ontbrekende data te analyseren, kun je de processen achter de dataverzameling optimaliseren:

  • Automatisering: Automatiseer handmatige data-invoerprocessen om fouten en inconsistenties te verminderen.
  • Data-integratie: Integreer verschillende databronnen om een ​​volledig en consistent beeld van je data te krijgen.
  • Data governance: Implementeer data governance-regels om de kwaliteit en consistentie van data te borgen.
  • Machine learning en kunstmatige intelligentie: Gebruik geavanceerde analysetechnieken om ontbrekende gegevens aan te vullen of te voorspellen op basis van bestaande gegevenspatronen.

Verbetering van Power BI Dashboards

Het proces van het zichtbaar maken van ontbrekende data en het implementeren van maatregelen voor automatisering en optimalisatie draagt bij aan de verbetering van Power BI dashboards. De data in je dashboards is nauwkeurig en betrouwbaar. Dit bevordert ook de bruikbaarheid, omdat de dashboards waardevolle informatie bieden.

Bovendien kunnen geoptimaliseerde gegevensverwerkingsprocessen leiden tot snellere en efficiëntere rapportage en analyse, waardoor je beter in staat bent om te reageren op veranderende zakelijke behoeften en concurrentiedruk.

Ontbrekende data is een kans

Ontbrekende data is niet per se een probleem, maar een kans. Door ontbrekende data te identificeren, te analyseren en te adresseren, kun je de processen achter de dataverzameling optimaliseren en de kwaliteit van je Power BI dashboards aanzienlijk verbeteren.

Door proactief te werken met ontbrekende data, kun je de kracht van Power BI dashboards ten volle benutten en waardevolle inzichten creëren die jouw organisatie helpen te verbeteren.

Schrijf je in voor QuercisConnects

Wil je nu alles weten over Power BI en de mogelijkheden die het jouw organisatie biedt? Kom dan naar ons gratis event QuercisConnects en volg de Datadriven sessie met spreker Jeroen Heerschop.

Over Jeroen Heerschop

Jeroen is 25 jaar werkzaam in Finance & BI. In 2019 startte hij samen met zijn vrouw het bedrijf Get Responsive. En groeiden zij in 5 jaar uit tot 1 van de grootste trainers op het gebied van Microsoft Power BI. Dagelijks deelt Jeroen kennis via LinkedIn en heeft hij met zijn bedrijf meer dan 12.000 studenten en professionals getraind.

De afgelopen 4 jaar heeft Jeroen op LinkedIn en YouTube ruim 200 live uitzendingen gehost over Data, (Power) BI en AI. In de Datadriven sessie tijdens QuercisConnects deelt hij de nuttigste inzichten uit die uitzendingen. Hij zal ingaan op de top vaardigheden die je tegenwoordig moet hebben om het meeste inzicht uit je data te halen. Hij zal daarnaast veel praktijkvoorbeelden delen en ingaan op de laatste ontwikkelingen rond het analyseren van data middels (Chat)GPT.

Schrijf je hier in: https://www.quercis.nl/events/live-event-quercis-connects-inzicht-door-innovatie/

Bert Zweers
Bert Zweers – Expert op het gebied van Business Intelligence en Power BI. Sprekers tijdens QuercisConnects.

Categorieën

Snel naar…

Vragen?

Tijd voor duidelijkheid!

Bel, mail of vul het contactformulier in. Wij spreken je graag!

Bel: 040-2661780
Mail: info@quercis.nl