Skip to main content

Creëer functionele en mooie dashboards in Power BI

Het creëren van functionele en mooie dashboards in Power BI vereist een evenwichtige combinatie van goed ontwerp, gebruiksvriendelijkheid en relevante gegevensvisualisatie. In dit artikel zullen we de belangrijkste stappen en tips onderzoeken om functionele en mooie dashboards in Power BI te creëren.
Geschreven door Bert Zweers op .

Power BI heeft zich bewezen als een krachtige Business Intelligence-tool die bedrijven helpt om gegevens om te zetten in waardevolle inzichten. Het succes van een dashboard hangt af van de juiste combinatie van functionaliteit en esthetiek. Een functioneel dashboard biedt bruikbare informatie en ondersteunt datagestuurde besluitvorming, terwijl een mooi dashboard de aandacht van de gebruiker trekt en het begrip van de gegevens verbetert. In dit artikel zullen we de belangrijkste stappen en tips onderzoeken om functionele en mooie dashboards in Power BI te creëren.

Definieer het doel van het dashboard

Het eerste en belangrijkste aspect van het maken van een dashboard is het definiëren van het doel ervan. Wat wil je communiceren met het dashboard? Welke belangrijke inzichten moeten worden geleverd? Het identificeren van het doel helpt bij het bepalen van de juiste KPI’s, gegevens en visuals die moeten worden opgenomen.

Selecteer de juiste visuals

Power BI biedt een breed scala aan gegevensvisualisaties, zoals staafdiagrammen, lijngrafieken, taartdiagrammen, kaarten en meer. Kies visuals die het beste passen bij de gegevens en het verhaal dat je wilt vertellen. Zorg ervoor dat de gekozen visuals de informatie duidelijk en effectief communiceren.

Houd dashboards overzichtelijk en georganiseerd

Een goed dashboard is overzichtelijk en georganiseerd. Plaats de visuals op een logische en intuïtieve manier op het dashboard. Gebruik een consistent kleurenschema en een uniforme stijl voor een professionele uitstraling.

Maak gebruik van filters en slicers

Filters en slicers zijn krachtige hulpmiddelen om interactiviteit toe te voegen aan het dashboard. Gebruikers kunnen gegevens filteren op specifieke criteria, waardoor ze hun eigen inzichten kunnen ontdekken en dieper kunnen graven in de gegevens.

Voeg contextuele tekst toe

Gebruik tekstvakken om context en uitleg toe te voegen aan de visuals. Definieer afkortingen en geef belangrijke observaties en conclusies weer. Goede tekstuele begeleiding helpt gebruikers om de gegevens beter te begrijpen en de inzichten te interpreteren.

Maak gebruik van grafische elementen in de dashboards

Pictogrammen, vormen en afbeeldingen kunnen het dashboard visueel aantrekkelijker maken en belangrijke punten benadrukken. Pas op dat je deze elementen niet overdrijft, zodat ze de aandacht niet afleiden van de belangrijkste gegevens.

Zorg voor een responsive design

Zorg ervoor dat het dashboard goed wordt weergegeven op verschillende apparaten, zoals desktops, tablets en smartphones. Power BI biedt de mogelijkheid om dashboards responsief te ontwerpen, zodat ze zich aanpassen aan verschillende schermformaten.

Test en optimaliseer

Test het dashboard met verschillende gebruikers om feedback te verzamelen. Identificeer eventuele verbeterpunten en optimaliseer het dashboard voor een betere gebruikerservaring.

Publiceer en deel de dashboards

Nadat het dashboard is voltooid en getest, publiceer je het op het Power BI-platform en deel je het met de beoogde gebruikers. Zorg ervoor dat het dashboard gemakkelijk toegankelijk is voor degenen die het nodig hebben.

Het creëren van functionele en mooie dashboards in Power BI vereist een evenwichtige combinatie van goed ontwerp, gebruiksvriendelijkheid en relevante gegevensvisualisatie. Door het definiëren van het doel, het selecteren van de juiste visuals, het organiseren van de gegevens, het gebruik van interactiviteit en het toevoegen van contextuele tekst en grafische elementen, kunnen bedrijven aantrekkelijke en effectieve dashboards maken. Het resultaat is een datagestuurd platform dat cruciale inzichten biedt en helpt bij het nemen van geïnformeerde beslissingen om de bedrijfsprestaties te optimaliseren.

Bert Zweers
Bert Zweers | Business Consultant/ BI Consultant. Ik houd mij bezig met de aansturing van organisaties op basis van KPI’s met behulp van Business Intelligence. Wil je een keer het gesprek aangaan over KPI’s, Balanced Scorecards of Business Analytics, neem gerust contact met me op.

Categorieën

Snel naar…

Vragen?

Tijd voor duidelijkheid!

Bel, mail of vul het contactformulier in. Wij spreken je graag!

Bel: 040-2661780
Mail: info@quercis.nl