Skip to main content

Besluiten nemen op basis van feiten in plaats van meningen

Business Intelligence | Rapportages

Data is overal. De mate waarin we gegevens genereren neemt enorm snel toe. Laten we dit dan ook gebruiken voor het verbeteren van processen en bedrijfsdoelen. Met de juiste gegevens en tools kun je namelijk de stap zetten naar het maken van prognoses of voorspellingen. Wij zien dat, voor de meeste organisaties die met Exact software werken, op dit vlak nog heel veel te winnen valt. En dat is best jammer want de eerste stappen in de transformatie naar een data gedreven bedrijfsvoering zijn snel gezet. Quercis helpt met Power BI voor Exact software!

Van data naar informatie

Business Intelligence

De meest gestelde vragen over Business Intelligence (BI)

Business Intelligence speelt een essentiële rol in moderne bedrijfsvoering, waardoor organisaties kunnen profiteren van waardevolle inzichten uit hun gegevens. Met de juiste BI-tools en datavisualisatie kunnen bedrijven beter geïnformeerde beslissingen nemen, de concurrentiepositie versterken en hun prestaties optimaliseren. Door de meest gestelde vragen over Business Intelligence te beantwoorden, hopen we dat dit helpt om het belang en de mogelijkheden van BI te begrijpen.

Wat is Business Intelligence (BI)?

Business Intelligence (BI) is een verzameling van processen, technologieën en tools die bedrijven helpen om gegevens om te zetten in waardevolle inzichten. Het stelt organisaties in staat om gegevens uit verschillende bronnen te verzamelen, te analyseren en te visualiseren, waardoor door data gestuurde beslissingen kunnen worden genomen en het concurrentievoordeel kan worden vergroot.

Waarom is Business Intelligence belangrijk voor bedrijven?

Business Intelligence speelt een cruciale rol bij het verbeteren van de besluitvorming door betrouwbare gegevens inzichtelijk te maken. Het stelt bedrijven in staat om trends en patronen te identificeren, zwakke plekken op te sporen, kansen te benutten en de algehele bedrijfsprestaties te optimaliseren.

Welke gegevensbronnen kunnen worden gebruikt voor Business Intelligence?

Business Intelligence kan gegevens uit diverse bronnen gebruiken, waaronder Quercis Template en Exact Software databases, Excel-spreadsheets, cloudopslag, sociale media, IoT-apparaten en meer. De gegevens kunnen zowel gestructureerde als ongestructureerde informatie omvatten.

Welke rol speelt datavisualisatie in Business Intelligence?

Datavisualisatie is een essentieel aspect van BI, omdat het gegevens vertaalt in grafieken, diagrammen en interactieve rapporten. Het biedt een visuele weergave van gegevens, waardoor gebruikers gemakkelijk trends en inzichten kunnen begrijpen en communiceren.

Wat is het verschil tussen traditionele BI en self-service BI?

Traditionele BI wordt meestal gecontroleerd door IT-afdelingen, waarbij analyses en rapporten worden aangevraagd en gemaakt voor de eindgebruikers. Self-service BI stelt eindgebruikers in staat om zelfstandig rapporten en analyses te maken zonder afhankelijk te zijn van IT, waardoor snellere en meer flexibele inzichten mogelijk zijn.

Welke BI-tools zijn het populairst?

Er zijn verschillende populaire BI-tools beschikbaar, waaronder Power BI, Tableau, QlikView, MicroStrategy, IBM Cognos en meer. De keuze van het juiste BI-platform hangt af van de specifieke behoeften van het bedrijf, budget en technische vereisten.

Hoe kan Business Intelligence worden gebruikt voor besluitvorming op managementniveau?

Business Intelligence biedt managementteams diepgaande inzichten in de prestaties van het bedrijf op verschillende niveaus. Het stelt hen in staat om belangrijke prestatie-indicatoren te volgen, trends te identificeren en strategische beslissingen te nemen om de bedrijfsdoelstellingen te bereiken.

Hoe veilig zijn BI-systemen met betrekking tot gegevensprivacy?

Data privacy en beveiliging zijn cruciale aspecten van BI. De meeste BI-platforms bieden geavanceerde beveiligingsfuncties, zoals toegangscontrole, versleuteling van gegevens, authenticatie en audit trails, om ervoor te zorgen dat gevoelige gegevens veilig worden bewaard.

Power BI vs Reporting services

Als het gaat om Business Intelligence dan kiest Quercis voor Microsoft. Voor het vertalen van gegevens naar informatie maken wij gebruik van Microsoft Power BI of Microsoft Reporting Services. Aangezien Exact software is gebaseerd op Microsoft technologie is dit een logische en verstandige keuze.

“Is Power BI of juist Reporting Services
voor mij de aangewezen optie?”

Dit is een vraag die ons vaak wordt gesteld. Het antwoord hierop wordt vooral bepaald door de situatie en het doel dat je voor ogen hebt. Microsoft Power BI zetten wij vooral in voor het analyseren van data, het maken van klikbare dashboards en het distribueren van KPI’s via mobiele apparaten. Microsoft Reporting Services gebruiken we vooral voor rapportage doeleinden, het voorzien van de operatie met meer statische rapporten ter ondersteuning van hun werkzaamheden.

De praktijk leert dat de één de ander niet uitsluit en dus maken veel organisatie gebruik van beide mogelijkheden. De behoefte aan informatie verschilt immers per functie.

Microsoft Power BI

Power BI - gegevens tot leven
Breng gegevens tot leven!

Software dat uitblinkt in eenvoud in gebruik en gezien als dé oplossing in self-service BI.

Microsoft Power BI brengt alle data eenvoudig samen en geeft hieruit zinvolle inzichten zonder de gegevens handmatig te verzamelen, organiseren en visualiseren. Het gebruik en combineren van gegevens uit verschillende databronnen – lokale databases, web gebaseerde (cloud) bronnen of zelfs lokale bronnen als Excel, CSV, XML en tekstbestanden – is zeer eenvoudig. Het gehele proces van dataverzameling wordt volledig geautomatiseerd om te komen tot indrukwekkende interactieve visualisaties. Zelfs het stellen van vragen aan de software is mogelijk en Power BI geeft antwoord met tabellen en grafieken. De software blinkt uit in eenvoud in gebruik en mag daarom echt worden gezien als dé oplossing in self-service BI.

De meest gestelde vragen over Power BI

Power BI is een populaire Business Intelligence-tool die bedrijven helpt om gegevens om te zetten in waardevolle inzichten en interactieve rapporten. Als een veelzijdige tool roept Power BI vaak veel vragen op bij gebruikers. In dit artikel behandelen we de meest gestelde vragen over Power BI om u te helpen een beter begrip te krijgen van deze krachtige tool.

Creditmanagement dashboard PowerBI

FAQ

Wat is Power BI en wat doet het?

Power BI is een Business Intelligence-tool van Microsoft die gebruikers in staat stelt om gegevens te verzamelen, te transformeren en te visualiseren in interactieve rapporten en dashboards. Het stelt bedrijven in staat om gegevens uit verschillende bronnen te combineren en om te zetten in zinvolle inzichten, waardoor betere zakelijke beslissingen kunnen worden genomen.

Hoe verschilt Power BI van Excel?

Hoewel beide tools worden aangeboden door Microsoft, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen Power BI en Excel. Power BI is gespecialiseerd in gegevensvisualisatie en interactieve rapporten, terwijl Excel meer een spreadsheetprogramma is voor gegevensanalyse en berekeningen. Power BI is ontworpen om grote hoeveelheden gegevens te verwerken en te analyseren, terwijl Excel vaak beter geschikt is voor kleinere datasets.

Hoe kan ik gegevens importeren in Power BI?

Power BI biedt verschillende manieren om gegevens te importeren. Je kunt gegevens importeren uit Exact software en Quercis databases (SQL Server), Excel, SharePoint, Azure-services, cloudopslag (zoals OneDrive en SharePoint Online), en vele andere bronnen. Daarnaast kun je met Power Query gegevens transformeren voordat je ze visualiseert in rapporten en dashboards.

Kan ik Power BI-rapporten delen met anderen?

Ja, Power BI biedt verschillende opties om rapporten en dashboards te delen. Je kunt rapporten delen via de Power BI-service door gebruikers toe te voegen aan jouw werkruimte. Daarnaast kun je rapporten ook exporteren als PDF-bestanden of deze insluiten in andere Microsoft Office-documenten om ze te delen met niet-Power BI-gebruikers.

Wat zijn Power BI-pagina’s, rapporten en dashboards?

Power BI maakt gebruik van een hiërarchische structuur om gegevens te organiseren. Pagina’s bevatten visuals en rapportelementen, en één rapport kan meerdere pagina’s bevatten. Een dashboard is een verzameling visuals en rapporten die zijn samengebracht op één scherm. Dashboards worden vaak gebruikt om belangrijke KPI’s en prestatie-indicatoren op één plaats te tonen.

Wat zijn datasets en rapporten in Power BI?

Een dataset is een verzameling gegevens die is geïmporteerd in Power BI en wordt gebruikt als basis voor rapporten en dashboards. Een rapport is een visuele representatie van gegevens op een pagina, dat kan bestaan uit verschillende visuals zoals grafieken, kaarten en tabellen. Een rapport haalt gegevens uit een dataset en presenteert deze op een interactieve manier.

Kan ik Power BI gebruiken op mijn mobiele apparaat?

Ja, Power BI biedt mobiele apps voor iOS en Android. Met de mobiele app kun je jouw rapporten en dashboards bekijken, verkennen en delen, waar je ook bent. De mobiele app is geoptimaliseerd voor gebruik op smartphones en tablets, zodat je altijd toegang hebt tot jouw gegevens, zelfs onderweg.

voor exact globe

Quercis Power BI Dashboards

Om je snel op weg te helpen hebben wij voor Exact Globe een set aan standaard rapporten ontwikkeld waarmee je direct aan de slag kunt. De Quercis Power BI dashboards voor Exact geven in een handomdraai inzicht in diverse relevante prestatie indicatoren (KPI’s). Ze geven belangrijke inzichten om je organisatie te volgen en te sturen.

De Quercis Power BI dashboards voor Exact omvat een set van 7 rapporten/dashboards
op basis van financiële en logistieke gegevens uit Exact Globe.

Top N klanten > Resultaat

WAT ZIJN ONZE BEST PRESTERENDE KLANTEN?

Analyseer de omzet en marge van de top 5, 10 tot 100 klanten. Maak inzichtelijk voor welk percentage van de totale omzet en marge zij verantwoordelijk zijn. Je kunt hierbij de volgende filters gebruiken:

 • TIJD
 • VERKOPER
 • PRODUCTGROEP
 • SECTOR

Top N artikelen > Resultaat

WAT ZIJN ONZE BEST PRESTERENDE ARTIKELEN?

Analyseer de omzet en marge van de top 5, 10 tot 500 producten. Maak inzichtelijk voor welk percentage van de totale omzet en marge ieder product verantwoordelijk is. Je kunt hierbij de volgende filters gebruiken:

 • tijd
 • verkoper
 • productgroep
 • sector
 • klant

  Order intake > Inzicht

  Hoe verloopt onze orderintake?

  Analyseer de orderstroom en visualiseer de ontwikkeling van omzet en marge op orders. Krijg snel antwoord op de vraag welke verkoper de meeste marge realiseert en zet dit af tegen de andere verkopers. Je kunt hierbij de volgende filters gebruiken:

  • tijd
  • verkoper
  • productgroep
  • sector
  • klant

  Banksaldi > Liquiditeit

  HOE ONTWIKKELT ZICH ONZE LIQUIDITEIT?

  Zie in één oogopslag wat het totaalsaldo van je bankrekeningen is en krijg grafisch inzicht in het verloop van uw banksaldo/-saldi over de tijd. Je kunt zelf kiezen van welke rekening(-en).

  Betaalgedrag van klanten

  Wat is het betaalgedrag van een klant

  Analyseer het betaalgedrag van klanten en krijg inzicht hoe individuele klanten presteren ten opzichte van alle klanten of de sector waartoe ze behoren. Leer hoeveel en welke facturen binnen of buiten de afgesproken betalingstermijn zijn voldaan en wat de gemiddelde betaaltermijn is van je klant(-en).

  Openstaande posten debiteuren

  wat hebben we nog tegoed van onze klanten?

  Krijg inzicht in de openstaande posten van debiteuren en volg de ontwikkeling van de omzet en ontvangen betalingen per periode, klant en verkoper. Bekijk de verdeling van de openstaande posten op basis van de categorieën 30-60-90 dagen en toon de 3 grootste openstaande facturen. Je kunt hierbij de volgende filters gebruiken:

  • tijd
  • verkoper
  • klant
  • sector

  Openstaande posten crediteuren

  WAT ZIJN WE NOG VERSCHULDIGD AAN ONZE LEVERANCIERS?

  Krijg inzicht in de openstaande posten van crediteuren. Bekijk de verdeling van de openstaande posten op basis van de categorieën 30-60-90 dagen. Je kunt hierbij de volgende filters gebruiken:

  • tijd
  • leverancier

  RFM Value

  bruikbare klantsegmentatie

  RFM Analyse voor bruikbare klantsegmentatie met de data uit Exact Globe. Krijg antwoord op de volgende vragen:

  • Wie zijn mijn beste klanten?
  • Welke klanten verdienen meer aandacht?
  • Wie zijn de klanten die ik op het punt sta te verliezen?
  • Heb ik loyale klanten en, zo ja, wie zijn dit dan?
  • Welke klanten hebben het potentieel om zich te ontwikkelen tot A-klanten?

   Interactieve dashboards met power BI

   Een beetje prikkelen mag

   Alle data uit de Exact database(-s) zijn te gebruiken. Mogelijkheden te over. Een beetje prikkelen kan geen kwaad. Dus daarom een paar voorbeelden hoe gegevens uit Exact Globe interactief kunnen worden gemaakt. Aantrekkelijke visuele vormgeving in combinatie met sterke analystische mogelijkheden.
   Geef het management de inzichten en controle over de processen via interactieve dashboards met Power BI!

   Microsoft Reporting Services

   Power BI - verschillende schermen
   Geef je organisatie rapportages en inzichten

   Krachtige software voor rapportage die iedere gebruiker van Exact software in huis heeft.

   Microsoft SQL Server Reporting Services (SSRS) is krachtige software voor rapportage die iedere gebruiker van Exact software in huis heeft. Gratis te gebruiken en te integreren in bijvoorbeeld Exact Synergy zodat per klant of project direct een rapport of dashboard met relevante gegevens getoond kan worden.

   Met SSRS kan iedere medewerker beschikken over de juiste informatie uit Exact Globe, Exact Synergy of andere SQL database ter ondersteuning van het uitvoeren van zijn/haar taken. Rapporten zijn toegankelijk via de web browser en daardoor overal toegankelijk. Heb je de informatie frequent nodig? Door je te abonneren op een rapport ontvang je deze bijvoorbeeld wekelijks per e-mail als PDF document. Makkelijk toch!

   SSRS is daarmee een meer dan volwaardig alternatief voor Crystal Reports, Sumatra of andere rapportage tools voor een Exact omgeving.

   Tijd voor duidelijkheid?

   Ook de wens dat bedrijfsprocessen duidelijk en overzichtelijk worden? Of moet het helemaal anders? Laat het ons weten.

   Bel, stuur een mail of vul het contactformulier in. Wij horen graag van je!