Skip to main content

Innovatie in integratie: Het Quercis Connectivity Platform voor naadloze software-integratie

Geschreven door Martijn Brants op .

Software is essentieel geworden voor vrijwel elk aspect van de bedrijfsvoering. Daarom geven bedrijfsleiders prioriteit aan het selecteren van de juiste softwareoplossingen. Met een overvloed aan software-opties op de markt, kan het kiezen van de juiste oplossing een complexe beslissing zijn. Twee vooraanstaande strategieën in deze keuze zijn Best of Breed (BoB) – het selecteren van de beste software voor elk proces, en Best of Suite (BoS) – het kiezen voor een geïntegreerd systeem dat meerdere processen dekt. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van beide, zodat je de beste keuze kunt maken voor jouw specifieke behoeften. 

Best of Breed: de kracht van specialisatie

Best of Breed is de aanpak waarbij je kijkt naar individuele softwareoplossingen. Welke oplossing blinkt uit in die specifieke taken of functies waar jij een oplossing voor nodig hebt? Deze benadering wordt vaak gekozen vanwege de diepgaande functionaliteiten en gespecialiseerde mogelijkheden van elke afzonderlijke oplossing. Denk bijvoorbeeld aan een toonaangevende boekhoudsoftware, een aparte CRM-tool of een gespecialiseerd HR-systeem.  

Wat zijn de voordelen van BoB?

 • Functionaliteit: Omdat de software gericht is op specifieke functie of taak biedt Best of Breed software vaak diepgaande functionaliteit en gespecialiseerde mogelijkheden. 
 • Flexibilieit: Als organisatie heb je de flexibiliteit om de beste oplossing voor elke specifieke behoefte te kiezen, ongeacht de leverancier. 
 • Innovatie: Door de specifieke functies zijn ‘best-of-breed’ oplossingen vaak innovatiever en kan er snel gereageerd worden op veranderende behoeften. 

Wat zijn de nadelen van Best of Breed oplossingen?

 • Integratie: het integreren van verschillende ‘best-of-breed’ oplossing is complex en vereist aanzienlijke inspanning en middelen. 
 • Beheer: Omdat je vaak verschillende leveranciers hebt voor de verschillende oplossingen moet je ook meerdere contracten, ondersteuningsstructuren en interfaces beheren. 
 • Overlap: Soms kunnen ‘best-of-breed’-oplossingen overlappende functionaliteiten hebben, wat kan leiden tot inefficiëntie en conflicten. 

Best of Suite: De kracht van integratie

Bij Best of Suite kies je voor een enkele softwareleverancier die een volledige suite van geïntegreerde oplossing aanbiedt voor de verschillende aspecten van je bedrijfsproces. De geïntegreerde set van applicaties werken allemaal met elkaar samen, denk aan boekhouding, CRM, HR, voorraadbeheer en meer.  

Wat zijn de voordelen van Best of Suite oplossingen?

 • Geïntegreerde oplossing: Een ‘best-of-suite’ oplossing biedt een reeks geïntegreerde tools die zijn ontworpen om samen te werken, waardoor de behoefte aan complexe integraties tussen verschillende producten wordt verminderd. Dit leidt tot een soepelere gegevensoverdracht en workflow tussen verschillende afdelingen. 
 • Eenvoudiger beheer en ondersteuning: Met één leverancier is het beheer van licenties, ondersteuning en upgrades vaak eenvoudiger en kostenefficiënter. Dit kan de last voor IT-afdelingen verminderen en zorgen voor een consistentere gebruikerservaring. 
 • Kostenbesparingen: Op de lange termijn kunnen de totale kosten van eigendom (TCO) van een ‘best-of-suite’ oplossing lager uitvallen dan de aanschaf en integratie van meerdere ‘best-of-breed’ systemen, vooral wanneer je rekening houdt met de kosten van integratie en het onderhoud daarvan. 
 • Eén aanspreekpunt: Bij vragen of problemen is er één leverancier verantwoordelijk, wat de communicatie vereenvoudigt en het oplossen van problemen versnelt. 
 • Schaalbaarheid: Veel ‘best-of-suite’ oplossingen men zijn ontworpen met schaalbaarheid in gedachten, waardoor organisaties functies kunnen toevoegen of verwijderen naarmate hun behoeften veranderen zonder te hoeven overschakelen naar een volledig nieuw systeem. 
 • Strategische partnerschap: Het aangaan van een relatie met één leverancier kan leiden tot een strategisch partnerschap, waarbij de leverancier een dieper inzicht krijgt in jouw bedrijfsbehoeften en aangepaste oplossingen kan bieden. 

Wat zijn de nadelen van BoS?

 • Minder gespecialiseerd: ‘best-of-suite’ oplossingen hebben een breder scala aan functionaliteiten, daardoor kunnen ze minder gespecialiseerd zijn dan ‘best-of-breed’-oplossingen. 
 • Afhankelijkheid van één leverancier: Door te kiezen voor één leverancier wordt je organisatie in zekere mate afhankelijk van één leverancier voor updates, ondersteuning, en toekomstige ontwikkelingen. 
 • Minder flexibiliteit: ’best-of-suite’ oplossingen kunnen minder flexibel zijn in termen van aanpassing aan unieke bedrijfsprocessen of integratie met andere systemen die je al gebruikt. Dit kan een uitdaging zijn als je specifieke behoeften hebt die niet volledig door de suite worden gedekt. 

Hoe maak je nu de keuze tussen Best of Breed of Best of Suite?

Begin met het bepalen van je behoeften, welke specifieke functies en functionaliteiten heb je nodig? Daarna kijk je naar je budget, ‘best-of-breed’-software is vaak duurder van ‘best-of-suite’-software. Dan kijk je naar de prioriteiten. Welke aspecten zijn belangrijker voor je bedrijf, functionaliteit, integratie of flexibiliteit? En als laatste, denk na over jouw toekomstige behoeften. Wil je dat software mee kan groeien met je bedrijf?  

Quercis Connectivity Platform: Best of both worlds

Heb je al gehoord van het Quercis Connectivity Platform? Dit platform onderscheidt zich door het vermogen om organisaties een geïntegreerde oplossing te bieden zonder de noodzaak om te kiezen tussen Best of Breed en Best of Suite. Met dit platform profiteer je van de voordelen van zowel gespecialiseerde, toonaangevende softwareoplossingen als naadloze integratie.  

Het platform dient als een centrale hub waar verschillende toonaangevende softwareoplossingen geïntegreerd en samengevoegd kunnen worden tot één samenhangend systeem. Hierdoor kun je voor elk onderdeel van je bedrijfsvoering de beste tools selecteren, terwijl je tegelijkertijd profiteert van de synergie die ontstaat door deze oplossingen op een enkel platform te verenigen. 

Met het Quercis Connectivity Platform kun je de efficiëntie verbeteren, de operationele complexiteit verminderen en een concurrentievoordeel behalen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de combinatie van gespecialiseerde functionaliteit met naadloze integratie. 

Wil je hier nu meer over weten? Schrijf je dan in voor QuercisConnects op 12 september in Anafora: https://www.quercis.nl/events/live-event-quercis-connects-inzicht-door-innovatie/

Martijn Brants
Martijn Brants – Technisch directeur Quercis – Spreker op QuercisConnects over Connectivity

Categorieën

Snel naar…

Vragen?

Tijd voor duidelijkheid!

Bel, mail of vul het contactformulier in. Wij spreken je graag!

Bel: 040-2661780
Mail: info@quercis.nl