Skip to main content

De sleutel tot een veilige digitale toekomst. Wat weet jij over cybersecurity? 

Geschreven door Joyce Ockeloen op .

Onze samenleving is steeds meer afhankelijk geworden van een breed scala aan digitale technologieën. Of het nu gaat om het beheren van bedrijfsgegevens in de cloud, het gebruik van Internet of Things (IoT), of het integreren van kunstmatige intelligentie (AI), de impact van deze technologische vooruitgang is onmiskenbaar. Met deze afhankelijkheid komt echter ook een groeiende bezorgdheid over de digitale veiligheid. Bedrijven en individuen worden voortdurend geconfronteerd met steeds complexere bedreigingen met betrekking tot hun digitale veiligheid. Cybersecurity is niet langer een optionele toevoeging, maar een cruciaal aspect geworden van onze moderne digitale wereld. In dit artikel onderzoeken we enkele essentiële aspecten van cybersecurity, waaronder hacken, ethisch hacken en de opkomende gevaren van AI op het gebied van IT-beveiliging. 

Is hacken echt zo slecht? 

Hacken, ooit beschouwd als een specialistische bezigheid van technologische experts, is uitgegroeid tot een veelomvattende term die zowel positieve als negatieve betekenissen heeft. Aan de ene kant omvat het de schadelijke praktijken van cybercriminelen die proberen systemen binnen te dringen om gevoelige informatie te stelen, om geld af te persen of om schade toe te brengen aan digitale infrastructuren. Aan de andere kant omvat het ook ethisch hacken, waarbij beveiligingsonderzoekers systemen testen op kwetsbaarheden om ze te versterken tegen mogelijke aanvallen. Het is van groot belang voor organisaties om een proactieve aanpak te hanteren en samen te werken met ethische hackers om hun systemen te beschermen tegen cyber aanvallen. 

Proactieve beveiliging door ethisch hacken 

De meest positieve vorm van hacken: ethisch hacken, ook wel bekend als white-hat hacking, speelt een belangrijke rol bij het identificeren en verhelpen van beveiligingslekken. Door hier proactief mee aan de slag te gaan zorg je ervoor dat malafide hackers geen misbruik kunnen maken van zwakke plekken binnen de digitale veiligheid. Door de methoden en technieken van echte aanvallers na te bootsen, kunnen ethische hackers potentiële zwakke punten in systemen identificeren en aanbevelingen doen voor verbeteringen in de beveiliging. Het aannemen van een ethische hacker kan organisaties helpen om hun beveiligingspostuur te versterken en zich beter te beschermen tegen cyberdreigingen. 

Keerzijde AI binnen cybersecurity 

Terwijl kunstmatige intelligentie steeds meer wordt geïntegreerd in cybersecurity-oplossingen, brengt het aan de andere kant ook nieuwe uitdagingen met zich mee. AI kan namelijk worden gebruikt om cyberaanvallen te automatiseren en te verfijnen, waardoor hackers sneller en doelgerichter kunnen handelen. Deepfakes, waarbij AI wordt gebruikt om overtuigende nepvideo’s en -audio te produceren, vormen een groeiende bedreiging voor de authenticiteit van digitale content. Bovendien kunnen AI-gestuurde aanvallen moeilijker te detecteren zijn door traditionele beveiligingsmaatregelen, waardoor het belangrijk is voor organisaties om hun beveiligingsstrategieën aan te passen en geavanceerde AI-gedreven verdedigingen te implementeren. 

Cyberspecialist Jochen bij QuercisConnects  

In een tijdperk waarin cyberdreigingen voortdurend evolueren, is het van groot belang voor organisaties en individuen om zich bewust te zijn van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity en proactieve maatregelen te nemen om zichzelf te beschermen tegen potentiële aanvallen. Hier gaat cyberspecialist en ethisch hacker Jochen dan ook op in tijdens QuercisConnects. Jochen den Ouden is een sociale IT-er en cybersecurity specialist die een eerlijk verhaal vertelt. Een verhaal over de onmogelijkheid van perfecte informatiebeveiliging en over de kansen die ontstaan als mensen zich bewust worden van risico’s. In heldere taal vertelt hij wat hij waarneemt in jouw organisatie. Daarbij heeft hij nadrukkelijk oog voor de menselijke kant van IT security. 

Deze interessante sessie bijwonen? Schrijf je hier in.

 

Joyce Ockeloen
Jean Wijands – Business Architect en medespreker tijdens QuercisConnects

Categorieën

Snel naar…

Vragen?

Tijd voor duidelijkheid!

Bel, mail of vul het contactformulier in. Wij spreken je graag!

Bel: 040-2661780
Mail: info@quercis.nl