Skip to main content

Overzichtelijke, voorspelbare en rustige interfaces met de Quercis Basic Templates

Geschreven door Liza Hanselaar op .

Erik van de Vossenberg is de grondlegger van het design van de templates zoals je ze vandaag de dag kent. Toen Erik 10 jaar geleden in dienst kwam als UI/UX designer bij Quercis is hij aan de slag gegaan met de user interface van onze Business Portal en templates. In de basis moet software goed werken, maar het mag er natuurlijk ook goed uit zien en moet gebruiksvriendelijk zijn. Hoe zijn de Quercis Basic Templates tot stand gekomen en waar wordt op gelet als het gaat om gebruiksgemak? “Ik maak mooie, gemakkelijke interfaces voor geautomatiseerde bedrijfsprocessen.”

Exact Globe & Exact Synergy

Onze templates zijn een aanvulling op Exact software, zowel voor Exact Globe als Exact Synergy. Met de templates verleggen wij de grenzen van standaard software. ”In mijn rol als UX/UI designer zorg ik voor een prettige interface en de optimale gebruikservaring. Als je kijkt naar Exact software dan bieden zij hele uitgebreide pakketten aan. Fijn als je training hebt gehad in hoe je de software moet gebruiken. Maar wat als je sporadisch gebruik maakt van de software of geen training hebt gehad? Dan kan de interface je erg overvallen, er komt veel informatie op je af. Dat kan een overdonderende indruk maken op gebruikers. Die geef je op dat moment liever een overzichtelijke en gebruikersvriendelijke interface. Daar hebben we rekening mee gehouden in het ontwerp van de templates; laat weg wat er niet nodig is en laat enkel zien wat in de context noodzakelijk is.”

“Dus wat kan je verwachten van onze basic templates? Overzicht, voorspelbaarheid en rust.”

Design van de interface

Het design van onze portalen/templates komt dus uit de koker van Erik. De inspiratie voor het design heeft hij onder andere gehaald uit de software van Microsoft en Apple. Maar ook uit bijvoorbeeld de user interface guidelines van Spotify. “Onze producten zijn webapplicaties, dit moet voldoen aan web standaarden. Als referentiekader heb ik ook gekeken naar standaarden en apps die iedereen kent, het Office pakket of Windows omgeving.” vertelt Erik. “Ik heb gezocht naar elementen die een interface tot een goede user interface maken, overzichtelijk qua structuur. Die stijl neem je over. Zoals de hiërarchie in koppen of de leesbaarheid van een lettertype. Zo neem je elementen over van de beste uit de markt en daar maak je je eigen interface van. Ik kijk naar de ordening van informatie, hoe groot zijn de titels, subtitels, witregels, marges. Hoe worden iconen gebruikt? Zo maak je een design systeem, een verzameling van elementen die uiteindelijk de interface vormt. Dat maakt dat we nu herkenbare portalen maken en ons onderscheiden van de concurrent.”

“Als bonus kunnen we de basic templates ook helemaal in je eigen huisstijl customizen!”

Multidevice

Voor elk device moet je bij de interface rekening houden met het risico op information overload. Een klein scherm, zoals dat van een smartphone, moet je niet volstoppen met informatie. Een goede user interface zorgt er voor dat je de juiste informatie te zien krijgt. Een scherm moet overzichtelijk zijn. Of dit nu op desktop, tablet of smartphone is. “Gezien onze basic templates te gebruiken zijn op verschillende devices hebben we de user interface zo gemaakt dat de gebruiker de voor hem juiste informatie op zijn device te zien krijgt. Daarbij passen we UI principes toe op de knoppen, menustructuur en navigatie. Ook zorgen we voor een voorspelbaarheid, als gebruiker wil je weten wat een knop doet en wil je ook ervan uit kunnen gaan dat een actie omkeerbaar is. Een goede user interface zorgt ervoor dat je gebruiker continu in de relaxmodus blijft. Zo kan de gebruiker de juiste input leveren of de juiste beslissing nemen, op welk device dan ook.” vertelt Erik.

Consistentie in de user interface

Niet iedere consultant is ook bezig met de user interface, functionaliteit staat boven looks. Hoe zorgt Quercis er dan voor dat elk basic template voldoet aan de eisen van Erik? “Om ervoor te zorgen dat elke implementatie voldoet aan mijn eisen train ik de consultants. Elke nieuwe consultant loopt met mij mee, laat ik ze zien hoe we zorgen voor een fijne interface. Daarnaast voelen de consultants zich vrij om met mij te sparren. Welke kleur en tekst voor een button, met of zonder een icoon. Zij geven ook feedback en wensen aan mij door, zo blijven we nieuwe functionaliteiten ontwikkelen.” Is elk template bij elke klant dan hetzelfde? “Nee, elk product wat wij neerzetten is uiteindelijk klant specifiek” vertelt Erik. “Onze templates zijn een blauwdruk, een startpunt. Het kan makkelijk uitgebreid worden met kleine tweaks die de klant wenst.”

Meerdere basic templates

Verschillende Basic Templates met elkaar combineren? Geen probleem! “De Basic Templates zijn zo gemaakt dat ze elkaar juist versterken. Meerdere templates schuiven we gemakkelijk in elkaar. Als gebruiker heb je dan één user interface, en in de backend zorgen wij er voor dat de processen naadloos in elkaar overgaan.”

Grootste voordeel voor de eindgebruiker? “Een mooie, makkelijke interface voor je geautomatiseerde bedrijfsproces. Of je nu manager, fabrieksmedewerker, servicemonteur of kantoorpersoneel bent.”

Benieuwd welke Quercis Basic Templates er zijn? Bekijk de opties hier. Of meld je hier aan voor het seminar over de Quercis Basic Templates.

Liza Hanselaar

Categorieën

Snel naar…

Vragen?

Tijd voor duidelijkheid!

Bel, mail of vul het contactformulier in. Wij spreken je graag!

Bel: 040-2661780
Mail: info@quercis.nl