Skip to main content

Klaar voor de toekomst met Exact Globe+

De technologische innovatie van Exact Globe gaat voorspoedig.
Geschreven door Ronald van Kessel op .

De technologische vernieuwing van Exact Globe is al geruime tijd in volle gang. De eerste organisaties zijn over en daarmee klaar voor de toekomst met Exact Globe+. Tijd om je dus weer bij te praten over de huidige stand van zaken, antwoord te geven op veel gestelde vragen, de roadmap en wat er verder nog in het verschiet ligt.

Technology landscape Exact

Eind mei hebben Quercis en Danny Bonthuis, Senior Commercial Product Manager bij Exact Software, in 2 webinars toelichting gegeven op de stand van zaken. Danny heeft uitleg gegeven over de redenen voor deze technologische ingreep, zijnde de vervanging van VB6 door dotNET. De belangrijkste motivatie hiervoor is dat deze transitie Exact weer de mogelijkheid geeft om te innoveren met Exact Globe.

Waar staan we nu met Exact Globe+?

De controlled release met Exact Compact+ is inmiddels afgerond. De feedback van deze klanten is verwerkt waardoor Exact de volgende stap kan zetten. We staan nu aan het begin van de volgende fase. Dit houdt in dat op dit moment klanten die met Exact Globe Financieel, Order en Factuur werken in controlled release zijn of gaan. Later dit jaar wordt deze groep gevolgd door Exact Globe klanten die werken met Inkoop, Voorraad en Productie. De planning is dat tegen het einde van dit jaar ook ondersteunende modules als Salaris, POS en Warehouse Managament gereed zijn voor controlled release.

Wat is de impact van Exact Globe+?

Kort gezegd is de impact van de overstap naar Exact Globe+ minimaal. Dit komt met name omdat er geen wijzigingen worden doorgevoerd in het data model van Exact. De functionaliteit blijft vooralsnog ook gelijk met de huidige versie van Exact Globe waardoor de impact minimaal zal zijn.

De grootste zichtbare verandering is de wijziging van de user interface. Hierover hebben we in deze blogpost al geschreven. De moderne UI geeft een nieuwe en frisse ervaring die aansluit bij de belevingswereld van vandaag de dag. De nieuwe interface is overigens te gebruiken naast de huidige interface. Je kunt dus kiezen.
Beschik je over maatwerk of andere add-ons dan heeft de introductie van Exact Globe+ mogelijk wel gevolgen omdat dat deze vanwege de technologische vernieuwing deels moeten worden herschreven.

Wat met interfaces?

Veel klanten werken naast Exact nog met andere toepassingen. In veel gevallen zijn hiervoor interfaces gemaakt om gegevensstromen (over en weer) te automatiseren. Wat is de impact wanneer je koppelingen/rapportages hebt gemaakt met een van onderstaande technieken?

  • Rest API (Exact Entity services)
  • SQL Server
  • XML uitwisseling
  • SDK
Rest API

De Exact entity services zijn al in dotNET geschreven. Dus als er nu al een koppeling met de Rest API van Exact Globe is gemaakt dan is aanpassing niet nodig.

SQL Server

Maak je gebruik van scripts rechtstreeks op de database, bijvoorbeeld in het geval van rapportages via Microsoft Reporting Services, Microsoft Power BI of koppelingen gemaakt met de Quercis Process Optimizer, dan vergt dit geen aanpassingen.

XML uitwisseling

Voor het importeren via de XML bestanden hoeft er niets gewijzigd te worden.

SDK

De Software Development Kit wordt gebruikt bij het schrijven van maatwerk. Afhankelijk van hoe het maatwerk is gemaakt kunnen aanpassingen nodig zijn. In het geval er VB6 code wordt gebruikt dan moet het maatwerk worden gemigreerd. In een situatie waarbij de software in DotNET is geschreven en er COM+ componenten worden gebruikt dan moet je waarschijnlijk alleen aandacht aan deze COM+ componenten geven. Neem in het geval van maatwerk in ieder geval contact op om de impact te beoordelen.

Hoe stap je over naar Exact Globe+?

De update gaat relatief eenvoudig en verloopt via een vernieuwde ProductUpdater. Dit is nieuw vormgegeven software en maakt gebruik van de nieuwe licentiefile van Exact. Het is belangrijk om aan te geven dat het dus geen migratie is maar enkel een update van de software.

ProductUpdater Exact Globe+

 

Wat zijn de voordelen van Exact Globe+?

De komende 5 -10 jaar ben je weer verzekerd van goed werkende software. De vernieuwing brengt toekomstbestendige technologie. Dit geeft weer (nieuwe) ruimte voor innovatie. Exact zal daarom ook nieuwe functionaliteit gaan brengen. Voorbeelden van verwachtte innovatie vind je hieronder.

Welke innovaties staan op de roadmap?

Op dit moment heeft Exact een aantal hoofdthema’s benoemd voor innovatie. Een aantal hiervan zijn:

Elektronische gegevensuitwisseling/bankieren

  • Directe bankkoppelingen (PSD2 achtige functionaliteit)

Exact zal redelijk snel na introductie van Exact Globe+ volledig geïntegreerde bankkoppelingen gaan realiseren. In eerste instantie voor de 3 grote banken, ING, ABN AMRO en Rabobank. De kleinere banken zullen daarna volgen. In de praktijk betekent dit dat bij het openen van het bankboek in Exact Globe+ direct de banksaldi zijn bijgewerkt. Saldo en transactie informatie zullen op de achtergrond 4 maal per dag worden bijgewerkt.

  • Verzenden en ontvangen van facturen via het Peppol netwerk

Het verzenden van elektronische facturen is op dit moment al mogelijk. Hiervoor wordt het Peppol netwerk gebruikt. Het ontvangen van facturen voegt Exact hieraan toe. Op deze manier ben je in staat inkomende facturen sneller te verwerken.

In relatie met het bovenstaande voert Exact ook functionele verbeteringen door in haar software. Door betere herkenning zal het afstemmen ook meer automatisch kunnen gaan plaatsvinden. Het zorgt voor een efficiencyslag in het boekingsproces.

E-mail engine

Een andere belangrijke innovatie is de vernieuwing van de e-mail engine. Exact heeft deze opnieuw geschreven en gezorgd voor verbeterde security en meer functionaliteit zoals:

  • Kiezen wie de e-mail verstuurd
  • Versturen van e-mail naar meerdere personen dmv selectie van contactpersonen
  • Koppelen van meerdere bijlagen (ook het koppelen en meesturen van buiten Exact opgeslagen documenten)

Lay-out engine

Met behoud van huidige functionaliteit is de lay-out engine volledig herschreven. Dit opent nieuwe mogelijkheden om te innoveren. O.a. om andere gerelateerde gegevens op de lay-out te kunnen tonen. Ook komt er een eigen native PDF engine. Deze gaat er voor zorgen dat er geen verschillen meer ontstaan tussen de gemaakte lay-out en de wijze waarop hij op papier/PDF wordt afgedrukt.

Wat kost het?

Het gaat om een update van de software. Beschik je over een geldige onderhoudsovereenkomst dan wordt de software dus gratis ter beschikking gesteld. De hardware eisen blijven hetzelfde. Op dit punt is dus zeer waarschijnlijk ook geen investering nodig als de huidige omgeving up-to-date is. Wil je consultancy begeleiding vanuit Quercis voor het uitvoeren van de update? Dan wordt de besteedde tijd doorbelast en is dit de enige investering om naar Exact Globe+ te updaten.

Planning

 

Planning Exact Globe+

Ronald van Kessel

Categorieën

Snel naar…

Vragen?

Tijd voor duidelijkheid!

Bel, mail of vul het contactformulier in. Wij spreken je graag!

Bel: 040-2661780
Mail: info@quercis.nl