Skip to main content

Een vergelijking tussen Microsoft Power BI en SQL Reporting Services: voordelen & nadelen

Microsoft biedt verschillende tools voor gegevensvisualisatie en rapportage, waaronder Power BI en SQL Reporting Services (SSRS). Lees hier de verschillen, voordelen en nadelen per systeem.
Geschreven door Bert Zweers op .

Microsoft biedt verschillende tools voor gegevensvisualisatie en rapportage, waaronder Power BI en SQL Reporting Services (SSRS). Beide oplossingen zijn ontworpen om gebruikers te helpen bij het creëren en delen van rapporten en inzichten. Hoewel ze enkele overeenkomsten hebben, zijn er ook belangrijke verschillen tussen beide tools. In dit artikel zullen we het verschil tussen Power BI en SSRS onderzoeken, en de respectieve voordelen en nadelen van beide systemen bespreken.

Power BI

Power BI is een toonaangevend self-service Business Intelligence-platform dat is ontworpen voor interactieve gegevensvisualisatie en analyses. Het stelt gebruikers in staat om eenvoudig gegevens uit verschillende bronnen te importeren, te transformeren en te modelleren, waardoor ze aantrekkelijke rapporten, dashboards en datavisualisaties kunnen maken.

Voordelen van Power BI:

 • Gebruiksvriendelijkheid
  Power BI heeft een intuïtieve gebruikersinterface waardoor gebruikers zonder technische expertise snel aan de slag kunnen. Met drag-and-drop maak je eenvoudig visuals en voeg je interactieve elementen toe.
 • Interactieve rapporten en dashboards
  Met Power BI kunnen gebruikers interactieve rapporten en dashboards maken die direct reageren op gebruikersinteracties. Dit maakt het mogelijk om dieper in de gegevens te duiken en verschillende inzichten te ontdekken.
 • Real-time gegevensanalyse
  Power BI kan rechtstreeks verbinding maken met real-time gegevensbronnen, waardoor gebruikers altijd toegang hebben tot de meest actuele informatie.
 • Cloudbased en mobielvriendelijk
  Power BI is cloudbased, wat betekent dat gebruikers rapporten en dashboards kunnen openen en delen vanaf elk apparaat met internettoegang.

Nadelen van Power BI:

 • Beperkte rapportagefunctionaliteit
  Hoewel Power BI een uitstekende visualisatietool is, heeft het enkele beperkingen als het gaat om traditionele rapportagemogelijkheden, zoals paginalay-outs en pixel-perfect rapporten.
 • Licentiekosten
  Power BI biedt een gratis versie, maar voor geavanceerde functies en meer gegevensopslag zijn licentiekosten van toepassing.

SQL Reporting Services (SSRS)

SQL Reporting Services is een rapportageoplossing binnen het Microsoft SQL Server-ecosysteem. Het stelt ontwikkelaars in staat om rapporten te ontwerpen en te publiceren op basis van gegevens uit verschillende bronnen.

Voordelen van SQL Reporting Services:

 • Traditionele rapportagemogelijkheden
  SSRS biedt krachtige en flexibele mogelijkheden voor het maken van traditionele rapporten met complexe lay-outs en precisiecontrole over de opmaak.
 • Geïntegreerd met SQL Server
  SSRS is naadloos geïntegreerd met SQL Server, waardoor het eenvoudig is om rapporten te maken op basis van SQL-databases.
 • Schema’s en abonnementen
  SSRS ondersteunt de mogelijkheid om rapporten volgens een schema te genereren en te delen via e-mail of andere kanalen.
 • Rechtenbeheer
  SSRS heeft geavanceerde rechtenbeheeropties, waardoor beheerders de toegang tot rapporten en gegevens kunnen controleren.

Nadelen van SQL Reporting Services:

 • Steilere leercurve
  SSRS vereist vaak technische expertise en programmeervaardigheden om effectief te kunnen gebruiken.
 • Beperkte interactiviteit
  In vergelijking met Power BI biedt SSRS beperktere mogelijkheden voor interactieve rapporten en dashboards.
 • Niet cloudbased
  SSRS is doorgaans niet cloudbased, wat betekent dat toegang tot rapporten beperkt kan zijn wanneer gebruikers niet op kantoor zijn.

Zowel Power BI als SQL Reporting Services hebben unieke voordelen en nadelen, waardoor ze verschillende doelgroepen en gebruiksscenario’s aanspreken. Power BI is ideaal voor gebruikers die snel en gemakkelijk interactieve rapporten en dashboards willen maken zonder veel technische kennis. SSRS daarentegen biedt een meer traditionele rapportagebenadering en is geschikt voor ontwikkelaars en organisaties die uitgebreide rapportagemogelijkheden en precisiecontrole vereisen. Het uiteindelijke besluit tussen Power BI en SSRS hangt af van de specifieke behoeften en vereisten van het bedrijf en de gebruikers.

Bert Zweers
Bert Zweers | Business Consultant/ BI Consultant. Ik houd mij bezig met de aansturing van organisaties op basis van KPI’s met behulp van Business Intelligence. Wil je een keer het gesprek aangaan over KPI’s, Balanced Scorecards of Business Analytics, neem gerust contact met me op.

Categorieën

Snel naar…

Vragen?

Tijd voor duidelijkheid!

Bel, mail of vul het contactformulier in. Wij spreken je graag!

Bel: 040-2661780
Mail: info@quercis.nl