Skip to main content

Exact SRXP en Werkgebonden Personenmobiliteit

Met Exact SRXP eenvoudig alle declaraties uitdraaien als een CSV, zo heb je direct inzage in de woon-werk en zakelijk verkeer van je werknemers.
Geschreven door Omar Ajouz op .

We horen je denken, wat hebben die twee met elkaar te maken? De werkgebonden personenmobiliteit verplicht bedrijven met meer dan 100 medewerkers te rapporteren over de gereden zakelijke kilometers van hun medewerkers. Wist je dat je met Exact SRXP eenvoudig inzicht krijgt in deze kilometers? En er simpel op kan rapporteren. We leggen je in dit artikel graag uit wat de mogelijkheden zijn.

Werkgebonden personenmobiliteit

Het doel van deze wet is het in kaart brengen van hoeveel CO2-uitstoot is toe te schrijven aan zakelijk verkeer en hoeveel aan woon-werkverkeer. Zo krijgt de overheid inzage in CO2-uitstoot van auto’s en bestelwagens.

Klimaatakkoord van Parijs

Waarom willen ze dat weten? Omdat het klimaatakkoord van Parijs heeft bepaald dat alle EU-lidstaten in 2030 minimaal 40% minder C02 moeten uitstoten. Nederland heeft op zijn beurt dit percentage verhoogd naar 55%.

Exact SRXP

Exact SRXP is de declaratiesoftware van Exact. Jouw medewerkers kunnen hier eenvoudig declaraties aanmaken. Naast declaraties kun je ook kilometers registreren. Dit zijn de vier onderdelen waarvan je de afgelegde kilometers in ieder geval in je rapportage moet opnemen:

  • Leasevoertuigen en jouw eigen wagenpark;
  • Mobiliteitsdiensten zoals het openbaar vervoer;
  • Vervoer op eigen kosten die bij jou zijn gedeclareerd;
  • Het woon-werkverkeer.

Registreren van kilometers in Exact SRXP

Als je al kilometers registreert in Exact SRXP met de Google Maps integratie, bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer, is het gelukkig maar een kleine stap extra.

Hoe werkt dan dat registreren van zakelijke kilometers? Er zijn drie manieren, afhankelijk van je configuratie en integratie. Check dit van tevoren goed!

  1. De ‘tag’ variant

Hiermee kun je declaraties verrijken met informatie. Tijdens het declareren van kilometers kan dan de mobiliteitsvariant gekoppeld worden aan een declaratie. Via het overzicht ‘Alle declaraties’ kan je als werkgever de geregistreerde kilometers exporteren naar een csv bestand. Gebruik je deze tags al om declaraties te verrijken met andere informatie? Dan biedt optie 2 of 3 uitkomst.

Exact SRXP Tag variant

  1. Categorieën uitbreiden

Een tweede mogelijkheid is het veld categorieën uitbreiden met verschillende vervoersmiddelen, inclusief brandstof. Je kan zelf de categorieën aanmaken die voor jouw organisatie van jouw toepassing zijn.

Exact SRXP Categorieën

  1. Met het veld ‘projecten’

Het veld projecten geeft je de mogelijkheid het veld een naam te geven die direct verwijst naar de zakelijke mobiliteit, zoals mobiliteitsregeling. Dan weet degene die declareert meteen wat er van hem of haar wordt verwacht. Je kan dit ook weer zo aanpassen dat alleen de varianten die voor jullie van toepassing zijn te kiezen zijn. Zoals benzine t.b.v. zakelijke declaraties.

Exact SRXP Projecten

Wat kan jij als werkgever met deze inzichten?

Doordat je met Exact SRXP eenvoudig alle declaraties kan uitdraaien als een CSV heb je direct inzage in de woon-werk en zakelijk verkeer van je werknemers. Samen kun je met je werkgevers dan gaan kijken om bijvoorbeeld bewustere keuzes te maken, thuiswerken, met het OV of fiets naar het werk. Of wellicht een elektrische auto of elektrische scooter.

Interesse in Exact SRXP? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Omar Ajouz
Omar Ajouz | New Business Consultant

Categorieën

Snel naar…

Vragen?

Tijd voor duidelijkheid!

Bel, mail of vul het contactformulier in. Wij spreken je graag!

Bel: 040-2661780
Mail: info@quercis.nl