Skip to main content

Wat is RPA?

Aan de slag met digitalisering.
Geschreven door Liza Hanselaar op .

Robotic Process Automation, oftewel het automatiseren van een proces door middel van een robot. Neem als voorbeeld de robot stofzuiger of de robot grasmaaier. Robots die voor jou klusjes, waar je waarschijnlijk tegenop ziet, uit handen nemen. Ditzelfde geldt voor software die werk voor je uit handen neemt. Iedereen kent wel dagelijkse handelingen waar jij of je collega’s continu mee bezig zijn die makkelijk door een robot overgenomen kunnen worden. Denk alleen al aan enorme hoeveelheden data die van het ene systeem naar het andere systeem moeten. Precies voor die situaties levert RPA een waardevolle bijdrage. Systemen die dagelijkse handelingen overnemen, zodat jij en je collega’s zich kunnen focussen op wat echt telt: waarde toevoegen voor de klant.

Het Lean principe

Volgens het Lean principe zijn bovenstaande handelingen door de mens geen directe toegevoegde waarde voor de klant. Waste dus. Ze zijn echter wel belangrijk om überhaupt waarde toe te kunnen voegen voor de klant. En daarmee ook onmisbaar. Perfecte handelingen om door een robot uit te laten voeren dus! Zo kan de mens zich richten op het creëren van waarde voor de klant en de robot doet de saaie repetitieve handelingen. Dit is dan ook direct de toegevoegde waarde van RPA.

De voordelen van RPA

  • Continuïteit en foutloos. De robot voert alle repetitieve handelingen foutloos voor je uit op de achtergrond.
  • Snelheid. Robots werken veel sneller dan mensen en daarnaast gaan ze 24/7 door.
  • Er hoeft niks aangepast of vervangen te worden. De bestaande IT systemen blijven in tact.
  • Snel te implementeren.
  • RPA maakt je mensen niet overbodig. Bij complexe problemen waar de robot tegenaan loopt, blijven mensen toch essentieel om het op te lossen.
  • Kwaliteit. Een robot werkt op basis van een besturingssysteem die de logica bepaalt. Een robot werkt dus foutloos. Mits er in de praktijk niks veranderd uiteraard.
  • Je organisatie kan makkelijker meebewegen met de markt. Robots zijn in staat om mee te bewegen met piekperiodes, zo kan jij als organisatie dus ook makkelijker meebewegen met de drukte in de markt. Levert jou dus meer flexibiliteit op.
  • En last but not least, jouw medewerkers krijgen meer tijd voor het leveren van waarde voor de klant.

Is RPA moeilijk?

Nee, gelukkig niet. De techniek achter RPA is redelijk eenvoudig. Naast dat de robot handelingen geautomatiseerd uitvoert kan het ook acties uitvoeren. Dit doet de robot op basis van opgehaalde informatie en ingebouwde logica.

Ook aan de slag met RPA?

Wil jij ook aan de slag met digitalisering of dit verder uitbouwen? Dan is Exact RPA wellicht de uitkomst voor jou! Exact RPA helpt organisaties bij het inzichtelijk maken van data, het verbinden van systemen én het optimaliseren van bedrijfsprocessen door handmatige repetitieve handelingen te automatiseren. Denk aan optimalisatie van financiële processen zoals het bewaken van openstaande posten, logistieke processen zoals het creëren van artikelen en orders of verregaande HR-automatisering.

Weet je niet zo goed waar je moet beginnen met Exact RPA? In ons webinar van 7 juli 2022 geven we in samenwerking met Exact een voorproefje van de mogelijkheden. Bekijk het webinar hier terug:

 

Liza Hanselaar

Categorieën

Snel naar…

Vragen?

Tijd voor duidelijkheid!

Bel, mail of vul het contactformulier in. Wij spreken je graag!

Bel: 040-2661780
Mail: info@quercis.nl