Skip to main content

Nieuwe PSD2 koppeling voor Rabobank gebruikers

Lees hier meer over de nieuwe PSD2 koppeling voor Rabobank gebruikers.
Geschreven door Liza Hanselaar op .

Update! In onderstaande berichtgeving staat dat de huidige Rabobank boekhoudkoppeling per 1 juli wordt beëindigd door Rabobank. Inmiddels is deze datum opgeschoven naar 1 augustus 2022. De Rabobank heeft echter wel kenbaar gemaakt dat het met ingang van 1 juli niet meer mogelijk is om bestaande bankkoppelingen te wijzigen of nieuwe koppelingen op basis van de verouderde techniek aan te maken. Ook zal na 1 augustus de huidige koppeling door Rabobank in fases worden uitgezet. In de maand juli zullen voor bestaande koppelingen de transacties nog worden afgeleverd door Rabobank en blijft het mogelijk om betalingen en incasso’s in te sturen.

Exact rolt gefaseerd uit en Exact Globe klanten krijgen via e-mail bericht als ze over kunnen stappen. Exact Globe klanten kunnen overstappen naar de nieuwe en moderne Exact PSD2-koppeling voor Rabobank. Naast de Exact PSD2-bankkoppeling biedt de Rabobank ook een eigen bankkoppeling aan, de Rabo BoekhoudKoppeling. Ook dit type bankkoppeling komt binnenkort beschikbaar voor Exact Globe.

Wil je overstappen naar de Exact PSD2-bankkoppeling? Bekijk hier de instructievideo van Exact.

Liever overstappen naar de Rabo BoekhoudKoppeling? Lees hier hoe je dat doet.

Maak jij gebruik van SE1030 – E-Electronic Banking? Dan stellen we je graag op de hoogte van een wijziging. Per 1 juli 2022 gaat er namelijk een verandering plaatsvinden wanneer deze gekoppeld is met Rabobank.

De huidige boekhoudkoppeling met Rabobank stopt per 1 juli 2022. Banktransacties- en saldi kunnen dan niet langer geautomatiseerd worden opgehaald met de huidige koppeling. Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken. Exact is al druk bezig met de voorbereiding voor een nieuwe PSD2 koppeling.

De vernieuwde koppelingen worden stapsgewijs geïntroduceerd voor verschillende groepen gebruikers. Heb je in de tussentijd al vragen? Hieronder vind je de veelgestelde vragen:

Waarom wordt de huidige Rabobank koppeling vanaf 1 juli 2022 niet meer ondersteund?

Dit is een besluit geweest van de Rabobank. De technische ontwikkelingen op het gebied van online bankieren hebben niet stilgestaan in de afgelopen jaren. Om een goed technische basis te hebben voor toekomstige innovaties heeft de bank ervoor gekozen om haar bankkoppeling te vernieuwen.

Zijn er verschillen in de mogelijkheden van de PSD2-bankkopeling ten opzichte van de Rabo BoekhoudKoppeling?

Ja, die zijn er. In het onderstaande overzicht kun je de belangrijkste functionele verschillen per type bankkoppeling vinden:

  Rabobank PSD-bankkoppeling Rabo BoekhoudKoppeling
Functies
Aanlevering bankgegevens Vier keer per dag Eén keer per dag
Enkelvoudige betalingen V X
Privé-rekening V X
Zakelijke spaarrekening X V
Automatisch incasso X V

Wat gebeurt er als ik niks doe?

Als je voor 1 juli 2022 niet overstapt naar een nieuwe bankkoppeling, dan worden je banksaldi en banktransacties niet meer automatisch klaargezet in je boekhoudsoftware. Daarnaast kun je via Exact geen betalingen meer aanleveren of incassobestanden aanbieden. Het blijft natuurlijk wel mogelijk om transacties te importeren, betaalbestanden te uploaden of je bank handmatig bij te werken.

Wat zijn de voordelen van een PSD2-bankkoppeling?

Exact beschikt over een uitgebreide PSD2-licentie van De Nederlandsche Bank. Hierdoor zijn zij in staat om onder meer Rabobank rekeninghouders maximaal te laten profiteren van de voordelen van PSD2-bankkoppelingen:

  • Je ontvangt vier keer per dag automatisch de nieuwste bankgegevens;
  • Je kunt naast batchbetalingen nu ook enkelvoudige betalingen doen vanuit je boekhoudomgeving;
  • Je hebt volledige controle over wie toegang heeft tot je bankgegevens.

Lees meer over PSD2

Klopt het dat de toestemmingsperiode van 90 dagen wordt aangepast naar 180 dagen?

De European Banking Authority (EBA) heeft geadviseerd om de toestemmingstermijn voor PSD2 te verlengen naar 180 dagen. De verwachting is dat de EU dit advies hoogstwaarschijnlijk zal overnemen. Dit is echter nog niet officieel gecommuniceerd. Wanneer dit gebeurt, zullen we ervoor zorgen dat dit wordt aangepast in onze software.

Zijn er kosten verbonden aan de vernieuwde koppelingen?

Indien bankkoppelingen nu al onderdeel uitmaken van je abonnement, zijn PSD2-bankkoppelingen inbegrepen bij je huidige abonnement. Het kan zijn dat Exact in de toekomst voor non-PSD2 bankkoppelingen wel een bedrag zal rekenen, waaronder de Rabo BoekhoudKoppeling. Weet dat de Rabobank zelf al kosten in rekening brengt voor de Rabo BoekhoudKoppeling. Bekijk de Rabobank tarievenfolder op deze Rabobank pagina voor de actuele tarieven.

Waar moet ik op letten als ik gebruik maak van een zakelijke spaarrekening en/of regelmatig werk met automatische incasso’s?

De Rabobank PSD2-bankkoppeling ondersteunt geen zakelijke spaarrekeningen. Daarnaast kun je met deze bankkoppeling geen automatische incasso’s verwerken. De bankkoppeling die door Rabobank wordt aangeboden, de Rabo BoekhoudKoppeling, biedt dit wel aan. Deze koppeling zal binnenkort ook beschikbaar zijn voor Exact Online. Vanzelfsprekend kan je wel de transacties van je zakelijke spaarrekening downloaden als bestand en deze verwerken in je boekhouding. Daarnaast is het ook mogelijk om op de bekende manier incassobestanden aan de bank aan te bieden zonder een automatische koppeling.

Wat wordt er precies door de Rabobank bedoeld met de Rabo BoekhoudKoppeling?

Naast de PSD2-bankkoppeling van Exact biedt de Rabobank zelf de Rabo BoekhoudKoppeling. Deze optie is niet gebaseerd op PSD2. Bezoek deze Rabobank pagina voor meer informatie.

Liza Hanselaar

Categorieën

Snel naar…

Vragen?

Tijd voor duidelijkheid!

Bel, mail of vul het contactformulier in. Wij spreken je graag!

Bel: 040-2661780
Mail: info@quercis.nl