Loonaangifte versturen via Digipoort

///Loonaangifte versturen via Digipoort

Loonaangifte versturen via Digipoort

Indien u met de salarismodule van Exact werkt, kunt u de maandelijkse loonaangifte momenteel nog steeds versturen via het BAPI protocol. Dit protocol zal echter begin 2017 verdwijnen. Vanaf januari 2016 kunt u inmiddels al gebruik maken van het nieuw protocol voor verzenden, Digipoort. Indien U werkt met minimaal release 411 van Exact Globe kan er gebruik gemaakt worden van dit nieuwe protocol.

Waarom dit nieuwe protocol Digipoort?

De Belastingdienst is stap voor stap bezig met het invoeren van SBR, dat staat voor een nieuwe standaard voor het samenstellen van financiële rapporten en voor het aanleveren van verplichte rapporten met betrekking tot de overheid. SBR zorgt ervoor dat alle mutaties c.q. gegevens in uw financiële administratie op altijd dezelfde wijze worden geregistreerd, waardoor er een veel eenvoudigere wijze van uitwisseling mogelijk is van rapportages met bijvoorbeeld banken of andere overheidsinstellingen.

De BTW-aangifte en de ICP-aangifte zijn al vanaf 1 januari 2014 verplicht aan te leveren bij de Belastingdienst via Digipoort en daar komt nu uiterlijk per 1 maart 2017 ook de loonaangifte bij.

Momenteel zitten we dus in een soort van overgangsfase, beide protocollen zijn werkend. U moet in beide gevallen een PKI Overheid-certificaat aanschaffen. Mocht uw BAPI certificaat op korte termijn verlopen, dan is het uiteraard raadzaam om bij de aanschaf van een nieuw certificaat ( geldigheidsduur normaliter 3 jaar) rekening te houden met het nieuwe Digipoort protocol en hier direct op over stappen. Uiteraard spreekt voor zich dat een update naar release 411 van Exact Globe dan wel een must is.

Mocht uw huidig PKI Overheid-certificaat voor het BAPI protocol nog geldig zijn tot ergens in 2017, adviseren wij u ook niet te lang meer te wachten met de overstap naar het Digipoort protocol. Het BAPI protocol zal begin 2017 (februari) uit de lucht gehaald worden. Het certificaat dat u voor het BAPI protocol gebruikt is niet geldig voor Digipoort, hou hier terdege rekening mee! Verder kan de aanvraag van een nieuw certificaat wel enkele weken duren, dus zorg derhalve voor een tijdige overstap zodat u de komende jaren probleemloos verder kunt met Digipoort.

Gebruikt u overigens al een PKI Overheid-certificaat (Digipoort) voor een andere belastingstroom, zoals BTW, kunt u dit certificaat ook gebruiken voor de loonaangifte en hoeft u dus geen nieuw PKI Overheid-certificaat aan te schaffen voor de loonaangifte.

Meer weten?

Neem dan gerust contact met ons op over dit onderwerp. Wij kunnen u vakkundig helpen bij het aanvragen en implementeren van een nieuw certificaat voor Digipoort.

By | 2016-08-03T09:19:56+00:00 9 juni 2016|Exact Globe Next|0 reacties

About the Author:

Ronald van Kessel
Commercieel directeur en eigenaar van Quercis. Sinds 1991 actief in de wereld van Exact, in support, als consultant maar het grootste deel van deze tijd als commercieel adviseur. Is afgestudeerd als Master of Business Administration. Hij gebruikt deze bedrijfskundige achtergrond iedere dag bij het adviseren van organisaties in het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Samen met zijn grote interesse in software en technologie als hulpmiddel zorgt dit regelmatig voor verrassende en innovatieve oplossingen voor bedrijfskundige vraagstukken.