Liquiditeitsoverzicht bouwen met Power BI

/, Power BI/Liquiditeitsoverzicht bouwen met Power BI

Liquiditeitsoverzicht bouwen met Power BI

Op basis van een de vele beschikbare views die Exact software standaard meelevert met een aangemaakte administratie binnen Exact Globe, is het met Power BI relatief eenvoudig om bijvoorbeeld een liquiditeitsoverzicht per maand weer te geven in grafiekvorm.

 

Maar hoe bouw je dan zo’n grafiek?

Open een nieuwe Power BI sessie en kies voor “Get Data”; selecteer daarna “SQL server database”. (NB: Je hebt hiervoor wel leesrechten op de database van Exact nodig!)

Get data

 

Vul vervolgens de naam van de SQL server in en eventueel het nummer van de betreffende Exact Globe administratie (is niet verplicht)

SQl server database

 

De view die ik selecteer heet “GRV_Cashbalance” en toont per maand de ingaande- en uitgaande stroom van liquiditeiten geboekt via de kas- en bankboeken van de geselecteerde Globe administratie. Vink de view aan, waarna aan de rechterkant een preview wordt gegeven van de beschikbare kolommen. Let op: dit zijn slechts aantal regels, maar lang niet alle regels die behoren bij de volledige view.

Benaderen tabel

 

Klik op “Load” en de view wordt geladen in Power BI. Onderstaand scherm met bijbehorende kolommen zal in eerste instantie verschijnen:

1e tabel

 

De basis is prima, maar om op “de tekentafel” een juiste grafiek te kunnen tonen, hebben we twee nieuwe kolommen nodig.

Als eerste voegen we de kolommen “year”en “period” samen tot de kolom “jaarmaand”. Een nieuwe kolom kun je linksboven toevoegen via “Add Custom Column”. De nieuwe waardes die ontstaan kunnen we dadelijk netjes uitzetten op de X-as.

Jaarmaand

 

Als tweede voegen we de kolom saldo in_out toe. Deze trekt de maandelijkse uitgaande liquiditeiten af van de inkomende liquiditeiten. Deze waardes gebruiken we vervolgens om uit te gaan zetten op de Y-as.

Saldo in_out

 

We zijn nu klaar in het query scherm en via de knop linksboven “close and apply” komen we in het tekenscherm terecht.

Kies bij de visualizations voor een “line chart” (zie rode bovenste rode pijl) en klik dan rechts eerst “jaarmaand” aan.

LO 2

 

Sleep “saldo in_out” naar “value” en let er op dat in eerste instantie waarschijnlijk verkeerde waardes getoond worden. Dit los je op door bij “saldo in_out” met de rechtermuisknop te klikken en “sum” aan te vinken (2e rode pijl).

Wil je het resultaat nog enigszins “pimpen” en van een titel voorzien, klik dan op het penseel bij de rode pijl om hier allerlei opmaak, lettergroottes en kleuren aan te passen.

penseel

Uiteindelijk kun je deze grafiek helemaal naar eigen wens indelen en opmaken.

En dan is ie klaar: je eigen liquiditeitsoverzicht!

By | 2016-10-27T20:28:41+00:00 4 augustus 2016|Exact Globe, Power BI|0 reacties

About the Author:

Ronald van Kessel
Commercieel directeur en eigenaar van Quercis. Sinds 1991 actief in de wereld van Exact, in support, als consultant maar het grootste deel van deze tijd als commercieel adviseur. Is afgestudeerd als Master of Business Administration. Hij gebruikt deze bedrijfskundige achtergrond iedere dag bij het adviseren van organisaties in het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Samen met zijn grote interesse in software en technologie als hulpmiddel zorgt dit regelmatig voor verrassende en innovatieve oplossingen voor bedrijfskundige vraagstukken.

Laat een reactie achter